Aylara Göre Dolar İstatistikleri
Dolar / Türk Lirasının mevsimsel hareketlere sahip olup olmadığını incelemeye çalışacağım.
Daha önce benzer çalışmayı Borsa için yapmıştım, Aylara Göre Borsa Hareketi linkinden okuyabilirsiniz.
2000 yılından bu yana aylara göre Dolar’ın Türk Lirasına karşı getirisini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Tabi burada getiri derken aslında Doların enflasyona ve alım gücünde düşüşe yol açtığı konularına girmiyorum. Burada incelediğimiz Spekülatif hareketler ile portföy kazancı sağlanması.
2000’lerin başlarında dolar getirilerindeki standart sapmalar çok daha fazla gibi gözükse de 2018 yılında da %33 getiriyle aşırı uçlardaki olayların tekrarlandığını görebiliyoruz. Verimizde her türlü olayın her zaman olabileceğini ve felaketlerin geçmişte kalmadığını, her an karşılaşabileceğimizi varsayarak ilerliyoruz.
2000’den bu yana aylara göre dolar getirilerinin bir tablosunu aşağıda paylaşıyorum.
Pozitiflik oranı, medyan ve ortalamaların yüksekliğiyle Ağustos ayı Dolar getirisi için en uygun ay olarak karşımıza çıkıyor.
Nisan ve Aralık ayları ise Dolar yatırımcısına kazandırmamış gözüküyor. Pozitif getiri oranı %50’nin altında ve Medyan getiri negatif gözüküyor.
Aylara göre ortalama getirileri görselleştirecek olursak
Şimdi de yıllara göre aylık bazdaki değerlere bakalım.
Değerler, yıllık kırınımlar ile o yıla ait ayların değerleridir. Gözüme çarpan rasyolardan bir tanesi özellikle son 10 yılda Max Getiri / Min Getiri Rasyosunun 1’in altına hiç düşmemesi. 2000 yılından itibaren ise sadece 2 defa bu durum gerçekleşmiş.
Aylara Göre Borsa Hareketi yazısında mevsimsel hareketler ve döngüler görmüştük, dolar verilerinde ise buna benzer bir örüntü göremedim.
Eğer siz farklı bir şey gördüyseniz yorumlarınızı bekliyorum.