Trend Takipçisi Notları II
Trend Takipçisi kitabı notlarının son bölümünü de aşağıda paylaşıyorum. Kitapta yer alan ancak notlarımda yer vermediğim önemli bir kısım ise fonların performans raporları ve sistemleri. Kritik noktalar notlarda belirttiklerim olsa da performans raporlarını incelemek de çok faydalı olacaktır. Fonların sistemlerini incelediğinde göreceksiniz ki basit sistemler olsa da takip edildiği müddetçe hayret verici sonuçlar getirmiş. Sıkı risk yönetimi, incelenen raporlar bağlamında sisteme güvenmek ve sabır işin formülü gibi gözüküyor.
İlk notlar için: Trend Takipçisi Notları I
- İstikrar ulaşılmak istenen bir şeydir ama her zaman optimal değildir. Alım satım bir bekleme oyunudur. Oturur bekler ve bir anda çok para kazanırısınız. İşin sırrı büyük işlemleri beklemek ve o sırada çok fazla para kaybetmemektir.
- Hiçbir şeyi asla tam olarak veya bütünüyle anlayamam. Bu nedenle tüm yatırım kararları öngörülebilen veya hissedilebilen değil, ölçülebilen şeylere dayanmalıdır. (John W. Henry)
- Yönteminize ve kendinize gerçekten güveniyorsanız, geçici aksilikler önemsizleşir. Büyük kazançlara yönelmek uzun vadede öne çıkmanızı sağlar.
- Sezgilerin deneyimlerden geldiğini düşünüyorum. Bir insan yıllarca edindiği deneyimlerinden sonra eğer düşünce ve davranışlarına dikkat etmiş ve gözden geçirmişsse, kendi deneyim alanında sezgilere sahip olacaktır (Charles Faulkner)
- Yanlış benzerlikler kurmaktan kaçının. Borsanın 1930’da belirli bir davranışı göstermiş olması aynı kalıbın bugün de aynı sonucu vereceği anlamına gelmez.
- Ölçemediğin şeyi muhtemelen yönetemezsin. Ölçebildiğin şeyler gelişme eğilimindedir.
- Çok az sayıda insan alım satım işlemlerinde istatiksel düşünceden yararlanır. Çarpıklık, basıklık ve yukarı aşağı doğru oynaklığı ya anlamaz ya da göz ardı eder. Bu kavramlardan uzak durursanız doğrusal olmayan bir dünyada yaşadığımız gerçeğini asla göremezsiniz.
- İnsanlar gerçekleşmesi fazlasıyla mümkün olaylara kesin gözüyle bakma ve gerçekleşmesi fazlasıyla mümkün olmayan olayları imkansız olarak görme eğilimindedir.
- Yalnızca hisse senedi sahibi olmakla değil, para kazanmakla ilgileniyorum. Ve hisse senedi alımı satımı yaptığımda emekliliğim yaklaştığı zaman hisselerin mutlaka daha değerli olacağına körü körüne inanmıyorum. Tarih bize bir şey gösterdiyse o da şudur: Portföylerimizi otomatik pilota bağlayıp işlerin en iyi şekilde sonuçlanmasını bekleyemeyiz. Doğru iş yaptığınızda trader ve yanlış iş yaptığınızda yatırımcı olamazsınız. İşte bu şekilde kaybedersiniz.
- Fazlasıyla büyük bir pozisyon aldığında işin içinde belirli bir miktar böbürlenme vardır, öyle ki mutlaka haklı çıkmak zorundasındır, pozisyon öylesine büyüktür ki haksız çıktığında onu kapatamazsın.
- Hisse tüyoları işe yaramaz, eksiktirler, denklemin yalnızca alım kısmını gösterirler. Peki ne zaman satacaksınız?
- Hiç bir şeyi riske etmezseniz daha fazla riske girersiniz.
- Ne tür bir matematik kullanırsanız kullanın sonunda oynaklığı içgüdülerinizle ölçersiniz.
- Her türlü alım satım kararının en önemli yönü hiçbir zaman piyasa koşulları değil kendi pozisyonunuzun durumu olmalıdır. Marifet hem tek tek alım satımlarda, hem de genel olarak piyasada her zaman güçlü bir pozisyona doğru gitmektir.
- Çok az riske girmeniz halinde piyasanın size karlı bir alım satım olanağı sunma fırsatı vermeyebileceğini aklınızda bulundurun.
- Çoğu alım satımcı için kısa vadede işin içinde şans vardır. Daima muhteşem bir yıllık getiri elde eden birileri olacaktır ama kalıcı üstünlük ancak zaman içinde ortaya çıkacaktır.
- Mutlaka Monte Carlo simülasyonunu kullanın.
- Risk parametreniz ne kadar büyükse azami gerileme o kadar büyük olur ve yeni bir sermaye zirvesine ulaşılana dek o kadar çok zaman gerekir.