Merkez Bankası PPK Kararları – Dolar Kuru Dakika Bazında Analizi
Bilindiği üzere Merkez Bankası periyodik olarak Para Politikası Kurulunu topluyor, bu toplantılar daha önceden belirlenen tarihlerde ve yılda en az 8 defa olmak üzere yapılıyor. Toplantı kararları ise toplantının akabinde saat 14:00’da açıklanıyor. Merkez Bankası PPK toplantısı geçmiş ve gelecek…
Fama French Varlık Fiyatlama Modeli
Fama French 3 Faktör Modeli Nedir Fama French 3 Faktör 1992 de geliştirilen bir varlık fiyatlama modelidir. CAPM’e (Capital Asset Pricing Model) varlık büyüklüğünün ve varlık değerlerinin dahil edilmesiyle geliştirilmiştir. Fama French 3 Faktör modelinin kullandığı 3 faktör Market Riski…
Aylara Göre Dolar İstatistikleri
Dolar / Türk Lirasının mevsimsel hareketlere sahip olup olmadığını incelemeye çalışacağım. Daha önce benzer çalışmayı Borsa için yapmıştım, Aylara Göre Borsa Hareketi linkinden okuyabilirsiniz. 2000 yılından bu yana aylara göre Dolar’ın Türk Lirasına karşı getirisini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Tabi burada…
Libor Nedir
Libor Nedir Libor’un açılımı London Inter-Bank Offered Rate’dir. Londra para piyasasında, bankalar arası borçlanma faiz oranıdır. Dünyada faiz oranını belirlemek için kullanılan en yaygın faiz oranlarından biridir. 5 para birimini temel alır, bunlar: Dolar Euro Pound Japon Yeni İsviçre Frankı…
Ünlü Yatırımcılardan Tavsiyeler 2
Blogun en çok okunan yazı dizisi Ünlü Traderlardan Tavsiyeler e rakip, bir temel analizci olarak başlattığım yazı dizisi Ünlü Yatırımcılardan Tavsiyeler 2. bölümünün notlarını aşağıda bulabilirsiniz. Warren Buffett Harika bir şirket bulduysanız, harika olmayı sürdürdüğü sürece elinizdeki hisseleri sakın satmayın. Yeni…
Tavan Tavan Gitme Gerçek mi Efsane Mi?
Şirketlerin yükseldikçe yükselmeye devam etmesi ya da düştükçe düşmeye devam etmesi konusu herkes tarafından kabul edilmiş bir efsanedir. Hissenin sert yükselişlerini yükselişler takip eder diye düşünülür. Yatırımcılar daha doğrusu traderlar tarafından sıklıkla kullanılan “tavan tavan gitmek” terimini borsada işlem yapan…
ALDATICI RASTLANTISALLIK – NASSİM NİCHOLAS TALEB II
Nassim Nicholas Taleb’in Aldatıcı Rastlantısallık kitabının notlarını paylaşmaya devam ediyorum. Notların ilk kısmını Aldatıcı Rastlantısallık Nassim Nicholas Taleb I da bulabilirsiniz. Sorun “bu daha önce hiç yaşanmamıştı” gibi ifadelerle yakın tarihe çok fazla odaklanmamız, ama genel tarihi yeterince okumamızdır. Eş seçiminde…
Aldatıcı Rastlantısallık – Nassim Nicholas Taleb I
Nassim Nicholas Taleb’in Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in Markets kitabının notlarının ilk bölümünü aşağıda paylaşıyorum. Taleb için yüzyılımızın filozofu diyebilirim. İstatistikçi, matematikçi, düşünür ve türev piyasalar traderı. Olasılıksız Görünenin Etkisi – Nassim Nicholas…
Şeylerin Kutsallaştırılması Üzerine
Herkesin istediğine inanmasına saygı duymamız gerektiği laflarıyla büyütüldük. “Saygı” anlamını yitirdi, arkasına sığınmak için kullandığımız bir savunma mekanizması ve anlamını kendimize göre manipüle ettiğimiz bir silah oldu. En korkutucusu ise toplumda, “sorgulamaksızın itaat” ile eşdeğer hale geldi. Neye saygı duymamız…
Tanrı ve Risk Üzerine
Mantıklı olan risk ve ödüle göre karar vermektir. Hayatın her aşamasında karar verirken (farketmesek de) alacağımız riski ve elde edeceğimiz faydayı kıyaslayarak aksiyon alırız (ya da doğrusu budur). “Aptallık” diye tanımladığımız aksiyonlar bariz şekilde bu denklemin zarar yönüne eğilim gösterdiğimiz…
Son yorumlar