Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitabının notlarına devam ediyorum.
İlk yazı için : Bir Borsa Spekülatörünün Anıları Notları I
- Bulduğum bir teoriye göre bir hisse 100, 200 ya da 300 sınırını ilk kez aştığında fiyat yuvarlak rakamda durmaz ve daha da yukarı çıkar, bu yüzden hisseyi sınırı geçer geçmez alırsanız mutlaka kar edersiniz.
- Bir para krizinin eşiğinde temettüleri artırmaya kalkan şirket yöneticileri, dizlerinin üzerine çöküp açığa satmam için yalvarıyorlardı açık açık.
- En büyük keşfim borsanın genel koşullarını izlemek, onları değerlendirmek ve olasılıkları tahmin etmek gerektiğini bulmam oldu.
- Ham madde piyasasına yatırım yapan bir kişinin tek yapması gereken şey o anki arz talep durumunu ve gelecekle ilgili tahminleri incelemektir. Hisse senetlerinde olduğu gibi bin bir türlü değişik faktörü gözetmek gerekmez.
- Olayı basite indirgemek gerekirse fiyatların en az direnç gösterecekleri yöne doğru hareket ettiklerini söyleyebiliriz.
- Fiyatlar size öncelikle nasıl, sonra da ne zaman alım satım yapacağınızı, almanın mı satmanın mı daha uygun olacağını anlatır. Bu emtialar için de aynıdır, hisse senetleri için de.
- Spekülatör yatırımcı değildir.Amacı yatırdığı paraya yüksek temettü geliri sağlamak değil, spekülasyona girdiği hisselerin fiyatlarındaki düşüş ya da artışlardan kar etmektir. O yüzden borsada önemli olan şey, en az dirençle karşılaşılacak yönü belirlemek, bunun için de uygun anı kollayarak ondan sonra harekete geçmektir.
- Borsanın durgun olduğu fiyatların dar sınırlar içinde hareket ettiği dönemlerde bir sonraki büyük hareketin ne yönde olacağını tahmin etmenin bir anlamı yoktur. Yapılması gereken şey borsayı izlemek, fiyatların alt ve üst sınırlarını belirlemek ve ondan sonra da fiyatlar bu sınırları aşana kadar alım ya da satım yapmamaktır.
- Pozisyonum kara geçtikçe kademeli olarak pozisyonumu büyütürüm. Eğer pozisyon istediğim gibi gitmez ve zarara girerse pozisyonu düşünmeden kapatırım.
- Borsada insan çok gaf yapabilir ancak hataların en büyüğü göz göre göre zarar etmektir. Zararın neresinden dönülse kardır.
- İnsan ısrarla fiyatlar artacak ya da düşecek beklentisiyle hareket etmemeli. İster yükseliş ister düşüş olsun önemli olan isabetli tahminlerde bulunabilmektir.
- Bir hisseyi asla fiyatı en yüksek düzeydeyken satmaya çalışmayın. Bu akıllıca bir hareket değildir. Hissenin bir kaç puan gerilemesini bekledikten sonra satın.
- (Batıp borsada işlem yapmak için herkesten borç aldıktan sonra) Borçlarımın hepsini ödedikten sonra paramın yüklüce bir kısmını bana düzenli gelir sağlayacak hisselere yatırdım. Bir daha asla parasız kalmamaya, hiçbir güvencem ve sermayem olmadan yaşamamaya kararlıydım.
- Hiç bir manipülasyon hisse fiyatlarını düşürüp düşük kalmalarını sağlayamaz. Diyelim ki bir borsacı hisse senedinin fiyatının gerçek değerinin altına düşürdü. Hisse senedinin değerini bilenler mutlaka düşük fiyattan satılıyorken o hisseyi almak isteyecektir. Eğer hisseyi alan çıkmıyorsa demek ki borsanın genel koşulları olumsuzdur ve borsada genel bir düşüş beklentisi vardır. Eğer fiyatı özellikle düşük tutulan bir hissenin fiyatı yükselmiyorsa alıcı bulamıyor demektir, alıcı çıktığında fiyat hemen yükselir. Fiyatların haksız yollardan düşük tutulduğu öne sürülen olayların %99 unda düşüş doğal yollardan gerçekleşmiştir. Profesyonel borsacı, düşüşü sadece hızlandırabilir, asıl neden olamaz.
- Ani düşüşlerin ya da değer kayıplarının bazı borsacıların işi olduğu teorisi yalnızca borsayı kumar zanneden ve kendi akılları ile hareket edecek yerde söylenen her şeye inanan spekülatörlere gerekçe olarak uydurulmuştur.
- Ben asla fiyat en düşük düzeydeyken hisse almam ve her zaman erken satarım. (Baron Rotschild)
- Bir yatırımcı ne yapması gerektiğini çok iyi bilebilir, ama bu bildiğini zamanında uygulamadığı sürece zarar edecektir.
- Sattığım ürün az az satılıyor, talep olmuyor ve fiyat daha da düşüyorsa daha çok satarım.