Hareketli ortalamalar fiyatın kendisinden daha önemli göstergelerdir. Fiyatlar çok fazla dalgalı seyredebildiğinden piyasa yönünü tahmin etmek ve fiyat hareketlerini düzeltmek için bu ortalamaları kullanırız. Genellikle Hareketli ortalamalar iki şekilde kullanılır:
1- Fiyatın Hareketli Ortalamayı yukarı doğru kesmesiyle alış sinyali, aşağı doğru kesmesiyle satış sinyali olduğu varsayılır. Aynı zamanda iki hareketli ortalamanın kesişmesi de sinyal olarak alınabilir. Örnek olarak 55 periyotluk hareketli ortalamanın 144 periyotluk hareketli ortalamayı yukar kesmesiyle alış sinyali oluşur. ( Her zaman küçük periyodun büyük periyodu kestiği yönde sinyal oluşur.)
2- Hareketli Ortalamanın olduğu noktalar destek/direnç kabul edilir.
Buraya kadar her şey bildiğimiz gibi. Hareketli ortalamanın fiyatların düzeltilmiş hali olduğunu söyledik. Bizim grafiklerdeki asıl meselemiz trend takibi yapmak. Fiyat hareketlerini takip ederek trend takibi yapmak zordur.Mesela fiyatlar düşerken dip noktasında olsa bile fiyatın daha da düşüp düşmeyeceğini bilemeyiz. Yukarı doğru bir yönelim olsa bile bunun tepki alışı mı yoksa bir trend başlangıcı mı olduğunu kestiremeyiz.
Fiyatların çizgisel grafikteki eğimi fiyat dalgalı olduğundan bize bir bakışta bir şey ifade etmez. Ancak hareketli ortalamanın eğimi ( türevi ) bize pazarın nereye gittiğini gösterebilir.
Buradaki temel mantık fiyatların Hareketli ortalama ile sıkça kesişmesinden doğan yanlış sonuçların önüne geçmektir. Hareketli ortalama eğimi kullanılarak sinyal sayısı azalmış , daha doğru tahminler elde edilerek trendin doğru tahmin edilme olasılığı artmış olur.
Her teknikte olduğu gibi bu teknikte de Daily ve H4 chart kullanılması göstergenin gücünü arttırıyor. Ben 200 günlük ortalama kullanıyorum. Siz de istediğiniz pariteye göre istediğiniz zaman ve periyotta hareketli ortalamanın eğimlerini test ederek sizin için uygun olan parametreleri bulabilirsiniz.
Anlatılanları örnekle açıklayalım
Aşağıdaki tabloda USDJPY( Daily,200) grafiği verilmiştir. Mantık ise çok basit Hareketli ortalama aşağı döndüğünde satış yukarı döndüğünde ise alış sinyali veriyoruz.Pozisyonda iken hareketli ortalamanın eğimi 0 olsa bile ( yatay) pozisyondan çıkmıyoruz.sadece trendin yönü (eğimin yönü ) değiştiğinde çıkıyoruz.
Görüldüğü üzere hareketli ortalama eğimi kullandığımızda fiyat ile hareketli ortalama kesişmelerinden elde edilen onlarca sinyali elimine etmiş oluyoruz.
Dezavantajlarından bahsedecek olursak;
1- Pozisyonlara dipten sell yüksekten buy verebilir ve düzeltmeler ile karşı karşıya kalabilirsniiz.
2- Kısa vadeli işlemlerden ziyade uzun vadeli işlemlere daha uygundur.
3- Hareketli ortalamanın eğimini hesaplamak pozitiften negatif eğime geçişini görmek zor olabilir. Kolaylaşması için kendinize indikatör yazdırabilirsiniz. Ya da çizgi yerine sütün kullanıp düşüşü görebilirsiniz.
4- Trendin kesin olması için yüksek periyot kullanıldığından trend daha geç yakalanır.
Not: Kendime notumdur tavsiye almayınız.
Not2: Parametreleri kendi ris algınıza ve vadenize göre değiştirip daha iyi sonçlar elde edebilirsiniz.