2017 Küresel Ekonomik Krizi Tahmini

2017 Küresel Ekonomik Krizi Tahmini

s-o endeks

 

Yukarıdaki grafikte S&P 500 haftalık grafiğini görüyorsunuz. Grafikte kullanılan indikatörler ; Basit Hareketli Ortalama 21(kırmızı ile gösterilen) ve 89(siyah ile gösterilen ), fibonacci times zones(siyah ve kırmızı dikey çizgiler)

Buna göre grafiği incelediğimizde Hareketli Ortalama 21  hareketli ortalama 89 u büyük krizler öncesinde kesmiş ve aynı zamanda krizden çıkış sırasında yukarı yönlü keserek yükseliş sinyalleri vermiş.

Hareketli Ortalama Sinyalleri haftalık olarak kullanıldığından ve yavaş sinyal yüksek (89 hafta) alındığından 18 yılda sadece 4 sinyal alınabilmiş.

Buna göre time zone’u 2000 ve 2007 zirvelerine koyduğumuzda(Krizden önceki zirveler) 3. nokta 2015 Mayısı gösteriyor.Ve tesadüfte odur ki zirveden birkaç ay sonra Hareketli ortalama 21 , ortalama 89’u aşağı yönde kesiyor ve piyasa daha sonra hiç 2015 Mayıs’ın üzerine çıkamamış.

Ben büyük bir krizin bizi beklediğini öne sürmüyorum.Ama Eğer 21 haftalık ortalama 89 haftalık ortalamayı yukarı yönde kesemez(altında kalırsa) ve 2128 puanlık zirve kırılamazsa büyük düşüş geçen mayıs’ta başlamış ve ileriki günlerde bizi büyük düşüşler bekliyor diyebiliriz.

Geçmişe baktığımızda 2001 krizinde piyasa  %51 (S&P)

2008 krizinde ise piyasa %55 düşmüş. (S&P)

İsrail Piyasası Tel Aviv 25’e baktığımızda ise yine aynı tabloyla karşılaşıyoruz.İşaretler Amerika Piyasasına göre biraz daha geç geliyor.Ama aynı sinyaller İsrail Piyasasında da alınmış. Aşağıda Tel Aviv 25 ‘in Grafiğini görebilirsiniz.

tel aviv endes

İsrail ‘de Amerika piyasasıyla paralel bir görünüm sergilemesine rağmen daha lineer yükselmiş.İsrail şuanda 2003’ten gelen trendin destek noktasına çok yakın ve bu trendi sadece 2008 krizi sırasında birkaç aylık bir dönemde kırmış.Halihazırda piyasa %17 düşmüş durumda . Amerikadan gelecek satışlar İsrail’i zorlayabilir ve piyasa 2008 de olduğu gibi trend çizgisinin altına düşebilir.Trend çizgisinin altında kalması ise satışları destekleyip küresel krizi besleyebilir.

Amerika ve İsrail’in teknik durumlarının paralel olması ve her iki piyasada da bir kaç ay daha sürecek satışların olması durumunda iki piyasada da önceki krizler ile benzer bir tablo ortaya çıkıyor.

 

Özetleyecek olursam önümüzdeki 2 yıl için tahminim;

s&P tahmin

Kendime notumdur. Tavsiye almayınız.